JAPANSE AKOYA
Geschiedenis en teelt
Geschiedenis van Akoya-parels
Parels sieren al duizenden jaren de rijken en machtigen. Van het oude China tot de Grieks-Romeinse wereld werden natuurlijke parels begeerd vanwege hun schoonheid en glans. Tegenwoordig maken parels nog steeds deel uit van onze fijne sieradengarderobe. Natuurlijke parels sierden niet alleen eeuwenlang, maar zelfs duizenden jaren lang de rijken en machtigen. Verhalen gaan terug tot de tijd van Alexander. Bovendien verschijnt het karakter voor "parels" voor het eerst in een Chinees woordenboek dat rond 1000 v.Chr. is geschreven. In recentere tijden hebben natuurlijke parels ook een prominente rol gespeeld. In 1917 werd het vlaggenschipgebouw van Cartier op de hoek van Fifth Avenue en 52nd Street gekocht voor één dubbele streng natuurlijke Akoya en een symbolisch bedrag van $ 100. Dit gebouw staat vandaag de dag nog steeds symbool voor de waarde die aan parels wordt gehecht.
Vorming van natuurlijke parels
Natuurlijke Akoya-parels worden gevormd in een Akoya-oester. Oesters zijn filterfeeders, dus ze openen hun schelpen een beetje om water binnen te laten stromen. De oesters halen vervolgens voedingsstoffen uit de microscopische deeltjes en organismen in het oceaanwater. Als gevolg hiervan kunnen kleine irriterende stoffen zoals kleine zeedieren ook naar binnen drijven. Parasieten kunnen ook dwars door de harde schelp van de oester heen boren. Om zichzelf te beschermen, sluit de oester de irriterende stof in een zak en scheidt vervolgens laag na laag parelmoer af rond de irriterende stof. Na verloop van tijd resulteert dit in een glanzende parel.
Begin van gekweekte parels
Eind 1800 werden er sprongen gemaakt in het kweken van zoutwaterparels. De Australiër William Saville-Kent wordt algemeen geprezen als de eerste die met succes zoutwaterparels uit een oester kweekte. Men denkt dat deze methode is doorgegeven aan twee Japanse pioniers, Tokichi Nishikawa en Tatsuhei Mise. Zij bouwden voort op de kennis. Vervolgens kocht Kokichi Mikimoto hun patent en experimenteerde met aanvullende technieken. Mikimoto staat tegenwoordig bekend als 'Koning der Parels'. Naast zijn vindingrijkheid hebben zijn opmerkelijke visie, drive en verkooptalent Akoya parels naar de voorgrond van fijne sieraden gebracht. Tegenwoordig draagt zijn bedrijf nog steeds zijn naam.
Bron afbeelding: www.en.wikipedia.org