JAPANSE AKOYA
Akoya vandaag
Akoya Parels Oester
Akoya parels danken hun naam eigenlijk aan de Akoya oester. De wetenschappelijke naam voor Akoya oesters is Pinctada Fucata. Tegenwoordig worden de meeste oesters gekweekt in kwekerijen. Op ongeveer 20 dagen oud worden de oesterlarven kuit en klampen zich vast aan stilstaande objecten. De kuit wordt overgebracht naar een kwekerij totdat ze zes maanden oud zijn. Tijdens deze ontwikkelingsfase kweken de parelkwekers ook plankton om deze babyoesters te voeden. Op de leeftijd van zes maanden worden de oesters verplaatst van hun kwekerij naar gespecialiseerde manden waar ze worden verzorgd terwijl ze de volgende 18 tot 30 maanden volwassen worden. Op de leeftijd van twee tot drie jaar is de oester klaar om te worden genucleëerd.
Groei van Akoya Parels
Na de nucleatie wordt de Akoya oester de volgende acht tot 24 maanden zorgvuldig verzorgd. De oester produceert het beste parelmoer bij watertemperaturen tussen 59 en 68 graden Fahrenheit. Kouder water zorgt voor een langzamere, strakkere en glanzender parelmoervorming. De oceanen rond Japan zijn kouder, dus de meeste Japanse Akoya's groeien langzaam gedurende 12 tot 24 maanden. In China is het water meestal warmer, dus vormt parelmoer zich sneller. Als gevolg hiervan worden de Akoya's ook sneller geoogst.
Oogsten van Akoya
Akoya kan het beste worden geoogst tijdens de koude wintermaanden. Na het oogsten en schoonmaken zijn de parels klaar om te worden verwerkt. Elke boerderij is gespecialiseerd in een specifiek groottebereik. Bovendien vereisen de nabewerkingsprocedures enorme investeringen in infrastructuur. Als gevolg hiervan hebben de meeste verwerkers directe contracten met verschillende boerderijen.
Parelkernvorming
Vóór de nucleatie wordt het metabolisme van de individuele oester vertraagd tot een winterslaaptoestand. Dit duurt ongeveer drie maanden. De oester wordt vervolgens genucleëerd door een bekwame en speciaal opgeleide technicus. Een speciaal gemaakte kraal en een stukje donormantelweefsel worden voorzichtig in de gonade van de oester geplaatst. Deze incisie is erg klein en deze chirurgische ingreep is erg delicaat. De beste kralen voor nucleatie gemaakt van Amerikaanse zoetwatermosselen.
Bron afbeelding: www.britannica.com
Verwerking Akoya
De zorgvuldige verwerking van Akoya kan twee weken tot zes maanden duren. Akoya worden zorgvuldig verwerkt om hun natuurlijke schoonheid naar voren te brengen. De verwerking mag de parel niet beschadigen. De Japanners hebben bijna een eeuw aan verwerkingservaring, wat heeft geresulteerd in veel gepatenteerde en geheime technieken. De Chinezen zijn relatief nieuw in de Akoya-kweek, beginnend rond eind jaren 80. De kweek, verwerking en omgevingsfactoren zorgen voor snellere groei en verwerking. Zwarte en donkerder gekleurde Akoya-processen vinden ook in deze tijd plaats.